Zwarte rat: uiterlijk, gedrag, oorkomst en bestrijding (2024)

Zwarte ratten in je woning of bedrijf aangetroffen? Of heb je een vermoeden? Maak een einde aan alle ellende of aan alle twijfels en schakel een daarvoor opgeleide ongediertedeskundige in. Liever eerst meer weten over de zwarte rat en wat je van dit ongenode knaagdier kunt verwachten? Dan nodigen we je graag uit om het volgende even te lezen!

Waar komt de zwarte rat vandaan?

De zwarte rat komt oorspronkelijk uit de tropen. Hij leeft daar in bomen en rioleringen en kan, als de eigen kolonie te groot wordt, zich verder verspreiden naar allerlei andere gebieden. Het doel? Zoveel mogelijk schuilplaatsen en voedsel voor de familie Rat vinden. Desnoods springen de ratten op een schip om naar andere landen - of zelfs naar andere werelddelen - vervoerd te worden. Het is letterlijk al een eeuwenoud probleem...

Hoe komt de zwarte rat in ons land terecht?

De ratten verstoppen zich in of tussen goederen of ze verstoppen zich in allerlei hoeken op het schip zelf. Eenmaal in Nederland reizen ze verder mee met de goederen of ze verspreiden zich door de haven. Hoe vaak dit al is voorgekomen, is niet bekend, maar we weten wel dat zwarte ratten regelmatig in ons land opduiken en dan met name in havengebieden, agrarische bedrijven en bedrijven in veevoeder.

Zwarte ratten zitten graag hoog in een gebouw. Waarom eigenlijk?

In de tropen leeft de zwarte rat hoog in de bomen. Dát is hij gewend, want hij zit hoog, droog en veilig. Komt hij in ons land en in een gebouw terecht, dan zal hij daar ook naar een hoge en droge schuilplaats op zoek gaan. Zo kan men zwarte ratten aantreffen in woningen, pakhuizen, boerderijen of stallen. Waarom daar? Omdat er in al deze gebouwen ook genoeg voedsel is te vinden. De ratten houden zich verborgen op zolders of in daken en trekken er iedere nacht op uit voor een strooptocht. Naarmate de dagen verstrijken tref je steeds meer schade aan...

Wat voor schade richten zwarte ratten aan?

Zwarte ratten knagen om zich te voeden en om hun tanden op lengte te houden. Dit betekent dat je niet alleen aangevreten veevoeder of voorraden voor menselijke consumptie aantreft, maar ook knaagschade aan:

  • balken
  • vloeren
  • panelen
  • isolatiematerialen
  • voorwerpen
  • meubelen

Helaas laat de zwarte rat ook overal donkerbruine keutels en urine achter en dan vooral op de plekken waar hij loopt of voedsel eet. De keutels zijn één centimeter lang, gekromd en spits aan de uiteinden. Ruik je urine, dan ontwaar je misschien een sterke ammoniakachtige geur. Deze geur kan door je hele woning of bedrijf trekken als je dat niet op tijd wegpoetst.

Zwarte rat herkennen aan uiterlijk

Hoe kun je een zwarte rat herkennen? Je maakt al een goed begin als je ratten van muizen kan onderscheiden, maar dan komt de volgende stap. Wat kenmerkt de zwarte rat precies als het gaat om uiterlijk? Let eens op:

  • de spitse snuit
  • de grote kraalogen
  • de grote oren
  • de blauwgrijze kleur van de buik en de rug
  • de lengte (het lijf is 14 tot 23 cm lang)
  • de staartlengte. De staart is langer dan het lichaam.
  • het gekrijs. Zwarte ratten zijn echte herriemakers!

Zwarte rat herkennen aan gedrag

Zwarte ratten zijn vooral in de nacht actief. Je kunt ze dan horen lopen, over en in vloeren en mogelijk ook in de muren. Ze zijn dan op zoek naar voedsel en misschien zelf naar nieuwe schuilplaatsen, zeker als ze weer uitbreiding in het gezin verwachten. Intussen kunnen ze ook hard piepen, schreeuwen of krijsen en kun je niet slapen van alle opwinding. Dit zeggen we natuurlijk nog netjes, want intussen vloek je er op los. Jouw nachtrust is namelijk goed verpest!

De zwarte rat zelf benaderen? Je peinst er niet over. Door een zwarte rat, zijn urine of zijn keutels met blote handen aan te raken kun je namelijk ziek worden. Je weet dit al, want het is algemeen bekend dat zwarte ratten - of liever gezegd: hun vlooien - in de middeleeuwen verantwoordelijk waren voor de verspreiding van de pest waarbij - naar schatting - ruim een derde van de Europese bevolking het leven liet. En of de zwarte rat zich zomaar door een mens laat aanraken? Weinig kans, want dit beest staat er ook om bekend zeer schuw te zijn.

De zwarte rat tegengaan: wat kun je wél doen?

  1. Berg voedsel - ook diervoeder - op in goed gesloten bakken.
  2. Gooi door zwarte ratten aangetast voedsel direct weg. Inclusief de verpakking.
  3. Sla afval in goed afsluitbare containers op en laat het altijd snel afvoeren.
  4. Gebruik liever zelf geen gif, want bij verkeerd gebruik kun je ook kinderen of (huis-)dieren vergiftigen.
  5. Neem direct contact op met een ongediertebestrijder. Deze strijd kun je namelijk niet aan zonder professionele hulp!

Zwarte rat onderzoeken met behulp van een expert

Ervaren ongediertebestrijders weten hoe de zwarte rat eruitziet, hoe deze zich gedraagt en waarom. Nodig je de expert voor de eerste keer uit, dan zal deze eerst een inspectie uitvoeren om de ernst, de oorzaak en de aard van het probleem te bepalen. Is er echt sprake van zwarte ratten? Waar zitten ze verstopt en waar komen ze op af?

Als de expert genoeg weet, kan hij een plan van aanpak opmaken waarin hij zijn oplossing en de daaraan gekoppelde kosten voor je uiteenzet. Je kunt dan beslissen of je verder gebruik maakt van zijn diensten.

Actie tegen de zwarte rat!

De bestrijder kan verschillende middelen inzetten tegen de zwarte rat. Zo kunnen er op verscheidene plekken klemmen worden ingezet. Is dat niet voldoende, dan kan de expert ook beslissen om voerkisten met vergiftigd lokaas neer te zetten. Dit mag overal, behalve in de open lucht, anders kunnen er ook andere dieren vergiftigd worden. Is het gif voor binnenshuis en heb je een kat, dan moet je de kat extra voeren met eiwitrijk voedsel, zodat de kat niet ook op het gif afkomt.

De expert controleert regelmatig de vallen en ververst eventueel het lokaas. Er kan eerst nog een lokaasproef worden uitgevoerd om te kijken of de ratten het gegeven voer wel lekker vinden. Werkt het lokaas alsnog niet, dan kan overwogen worden om het aas te vervangen door iets nieuws of de expert besluit om eventuele klemmen of voerdozen op andere plekken neer te zetten. Net zo lang tot de zwarte rat geen spoor meer achterlaat…

Zwarte rat herkend en hulp nodig?

Zwarte ratten kunnen nare ziektes verspreiden onder mensen en dieren en zorgen daarnaast voor een hoop knaagschade. Kom je de zwarte rat tegen, dan moet je vooral niet aarzelen om ons te bellen of te mailen, want wij hebben de beste expert in rattenbestrijding in huis.

Zwarte rat: uiterlijk, gedrag, oorkomst en bestrijding (2024)

FAQs

Waar komt de zwarte rat vandaan? ›

Oorspronkelijk komt de zwarte rat uit Zuid-Azië, waarschijnlijk uit de gematigde streken van Siberië en China. Sinds de vroege middeleeuwen komt de zwarte rat in grote aantallen voor in Europa met uitzondering van Groot-Brittannië (behalve Londen en Bristol), Ierland, Denemarken en Scandinavië.

Hoe bestrijd je zwarte ratten? ›

Zwarte ratten hebben een zeer goed reukvermogen. Doordat ze goed kunnen ruiken zijn er ook geuren die ze niet lekker vinden. Zo kunnen ratten niet tegen de geur van o.a. azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Door deze geuren in te zetten kun je ratten verdrijven.

Hoe kwamen zwarte ratten in Amerika terecht? ›

Zwarte ratten (Rattus rattus) waren de eersten die in de 16e eeuw met de Europeanen overstaken. Mogelijk bereikten ze de Caribische kust al in 1492 met Christoffel Columbus . Bruine ratten (Rattus norvegicus) kwamen enkele eeuwen later; hun aankomstdatum werd eerder geschat rond de tijd van de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1776.

Is de zwarte rat gevaarlijk? ›

Zwarte ratten vormen niet alleen een plaag vanwege de materiële schade die ze aanrichten, maar zijn ook een significant risico voor de volksgezondheid. Ze zijn dragers van ernstige ziekten zoals het hantavirus en de pest, die ze kunnen overbrengen op mensen.

Wie is de vijand van de rat? ›

Katten en heel wat honden (Fox Terriër) jagen graag op ratten. Woon je in landelijk gebied, dan kan je ook nestkastjes ophangen voor roofvogels zoals torenvalken en uilen. Deze vogels zijn de natuurlijke vijanden van ratten en houden de rattenpopulatie mee onder controle.

Hoe krijg je een rat uit de tuin? ›

Naast het gebruik van een ultrasone verjager is het ook mogelijk om ratten te verjagen met geur. Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen, zoals: azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Het gebruik van geur heeft echter wel een tijdelijk effect en is hierdoor niet altijd effectief.

Waar kunnen ratten absoluut niet tegen? ›

Ratten houden niet van de geur van munt of eucalyptus. Zwarte peper houdt ratten op afstand. Even strooien, niezen en wegwezen! De geur van uien of azijn schrikt ook ratten af.

Wat moet je doen als je een rat ziet? ›

Neem contact op met de gemeente en buren om de ratten samen te bestrijden. Alleen op eigen terrein mag je zelf op ratten jagen, mits je toegestane middelen gebruikt zoals een klem of val. Ratten met gif doden is verboden.

Hoe maak ik een rat dood? ›

Ratten vangen met een klapval

Het is dezelfde val die je gebruikt bij bestrijding van muizen, maar dan wat groter. Je legt een stukje aas op het plankje van de rattenval en zet de val op scherp. Zodra de rat letterlijk in de val trapt, klapt deze dicht en breekt de rug van de rat. De rat is dan op slag dood.

Waarom zoveel ratten in New York? ›

Al eeuwen wemelt het in New York van de ratten - waarschijnlijk kwam de bruine rat in de achttiende eeuw per schip in de Verenigde Staten aan.

Zijn ratten invasief in Noord-Amerika? ›

Maar een nieuwe studie duikt in details van rattenbotten die zijn opgegraven op nederzettingslocaties en verzameld bij scheepswrakken in het oosten van Noord-Amerika. Het onthult bewijs dat een hyperinvasieve rattensoort tientallen jaren eerder arriveerde dan eerder werd gedacht en snel een andere domineerde om Amerikaanse en Canadese steden te koloniseren.

Waar komen ratten oorspronkelijk vandaan? ›

Oorspronkelijk kwam de bruine rat alleen in Azië voor, maar in de 18de eeuw is hij waarschijnlijk via schepen vanuit Siberië en China ingevoerd in Europa. In Nederland komt de bruine rat vrijwel overal voor.

Hoe zwarte ratten bestrijden? ›

Zij kennen de leefwijze van de zwarte rat en passen de behandeling hierop aan. Zwarte ratten bestrijden we door de inzet van rattenkisten met vallen. Het bestrijden van het knaagdier met gif is in Nederland niet toegestaan omdat dit schadelijk kan zijn voor mens en dier in de omgeving.

Wat is het probleem met zwarte ratten? ›

Zwarte ratten dragen veel nare ziektes met zich mee die ze op mensen kunnen overbrengen, normaal gesproken via hun urine . waaronder: Leptospirose of de ziekte van Weil, Salmonella, Listeria, Toxoplasma gondii en Hantavirus. Zwarte ratten kunnen veel structurele schade aanrichten.

Kan een rat een mens aanvallen? ›

Ratten zijn vooral 's nachts actief en ontlopen mensen liever. Ratten vallen mensen niet aan, tenzij in het nauw gedreven. Wat wel een risico inhoudt, is hun urine en uitwerpselen die een besmetting (voeding, water,..) kunnen veroorzaken en ziektes verspreiden.

Waar komt de zwarte dood vandaan? ›

Oorsprong. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar deze epidemie in de 14e eeuw precies is begonnen, is wel zeker dat deze uit Azië kwam, waarschijnlijk uit Centraal-Azië. In juni 2022 kwamen onderzoekers tot de conclusie dat de epidemie hoogstwaarschijnlijk ontstond in het noorden van het huidige Kirgizië.

Hoe kwamen zwarte ratten in Australië terecht? ›

De zwarte rat werd eind 1800 in Australië geïntroduceerd door scheepswrakken en de parelindustrie , die uitgebreid gebruik maakte van baaien op eilanden voor kamperen en het aanmeren van schepen (Morris 2002). De zwarte rat werd door de World Conservation Union (IUCN) genomineerd als een van de 100 's werelds ergste indringers (Veitch 2005).

Hoe planten zwarte ratten zich voort? ›

Zwarte ratten hebben een polygyn paarsysteem, waarbij één mannetje paart met een aantal vrouwtjes . Meestal is het dominante mannetje de meest succesvolle broedvogel. Zwarte ratten paren van maart tot november. Hun nesten zijn meestal bolvormig en gemaakt van versnipperd materiaal, waaronder stokken, bladeren, andere vegetatie en stof.

References

Top Articles
Flight 1711 Frontier
Directions To Lubbock
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
Truist Bank Open Saturday
Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Stellaris Resolution
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5840

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.