Zwarte ratten in je woning of bedrijf aangetroffen? Of heb je een vermoeden? Maak een einde aan alle ellende of aan alle twijfels en schakel een daarvoor opgeleide ongediertedeskundige in. Liever eerst meer weten over de zwarte rat en wat je van dit ongenode knaagdier kunt verwachten? Dan nodigen we je graag uit om het volgende even te lezen!
Waar komt de zwarte rat vandaan?
De zwarte rat komt oorspronkelijk uit de tropen. Hij leeft daar in bomen en rioleringen en kan, als de eigen kolonie te groot wordt, zich verder verspreiden naar allerlei andere gebieden. Het doel? Zoveel mogelijk schuilplaatsen en voedsel voor de familie Rat vinden. Desnoods springen de ratten op een schip om naar andere landen - of zelfs naar andere werelddelen - vervoerd te worden. Het is letterlijk al een eeuwenoud probleem...
Hoe komt de zwarte rat in ons land terecht?
De ratten verstoppen zich in of tussen goederen of ze verstoppen zich in allerlei hoeken op het schip zelf. Eenmaal in Nederland reizen ze verder mee met de goederen of ze verspreiden zich door de haven. Hoe vaak dit al is voorgekomen, is niet bekend, maar we weten wel dat zwarte ratten regelmatig in ons land opduiken en dan met name in havengebieden, agrarische bedrijven en bedrijven in veevoeder.
Zwarte ratten zitten graag hoog in een gebouw. Waarom eigenlijk?
In de tropen leeft de zwarte rat hoog in de bomen. Dát is hij gewend, want hij zit hoog, droog en veilig. Komt hij in ons land en in een gebouw terecht, dan zal hij daar ook naar een hoge en droge schuilplaats op zoek gaan. Zo kan men zwarte ratten aantreffen in woningen, pakhuizen, boerderijen of stallen. Waarom daar? Omdat er in al deze gebouwen ook genoeg voedsel is te vinden. De ratten houden zich verborgen op zolders of in daken en trekken er iedere nacht op uit voor een strooptocht. Naarmate de dagen verstrijken tref je steeds meer schade aan...
Wat voor schade richten zwarte ratten aan?
Zwarte ratten knagen om zich te voeden en om hun tanden op lengte te houden. Dit betekent dat je niet alleen aangevreten veevoeder of voorraden voor menselijke consumptie aantreft, maar ook knaagschade aan:
- balken
- vloeren
- panelen
- isolatiematerialen
- voorwerpen
- meubelen
Helaas laat de zwarte rat ook overal donkerbruine keutels en urine achter en dan vooral op de plekken waar hij loopt of voedsel eet. De keutels zijn één centimeter lang, gekromd en spits aan de uiteinden. Ruik je urine, dan ontwaar je misschien een sterke ammoniakachtige geur. Deze geur kan door je hele woning of bedrijf trekken als je dat niet op tijd wegpoetst.
Zwarte rat herkennen aan uiterlijk
Hoe kun je een zwarte rat herkennen? Je maakt al een goed begin als je ratten van muizen kan onderscheiden, maar dan komt de volgende stap. Wat kenmerkt de zwarte rat precies als het gaat om uiterlijk? Let eens op:
- de spitse snuit
- de grote kraalogen
- de grote oren
- de blauwgrijze kleur van de buik en de rug
- de lengte (het lijf is 14 tot 23 cm lang)
- de staartlengte. De staart is langer dan het lichaam.
- het gekrijs. Zwarte ratten zijn echte herriemakers!
Zwarte rat herkennen aan gedrag
Zwarte ratten zijn vooral in de nacht actief. Je kunt ze dan horen lopen, over en in vloeren en mogelijk ook in de muren. Ze zijn dan op zoek naar voedsel en misschien zelf naar nieuwe schuilplaatsen, zeker als ze weer uitbreiding in het gezin verwachten. Intussen kunnen ze ook hard piepen, schreeuwen of krijsen en kun je niet slapen van alle opwinding. Dit zeggen we natuurlijk nog netjes, want intussen vloek je er op los. Jouw nachtrust is namelijk goed verpest!
De zwarte rat zelf benaderen? Je peinst er niet over. Door een zwarte rat, zijn urine of zijn keutels met blote handen aan te raken kun je namelijk ziek worden. Je weet dit al, want het is algemeen bekend dat zwarte ratten - of liever gezegd: hun vlooien - in de middeleeuwen verantwoordelijk waren voor de verspreiding van de pest waarbij - naar schatting - ruim een derde van de Europese bevolking het leven liet. En of de zwarte rat zich zomaar door een mens laat aanraken? Weinig kans, want dit beest staat er ook om bekend zeer schuw te zijn.
De zwarte rat tegengaan: wat kun je wél doen?
- Berg voedsel - ook diervoeder - op in goed gesloten bakken.
- Gooi door zwarte ratten aangetast voedsel direct weg. Inclusief de verpakking.
- Sla afval in goed afsluitbare containers op en laat het altijd snel afvoeren.
- Gebruik liever zelf geen gif, want bij verkeerd gebruik kun je ook kinderen of (huis-)dieren vergiftigen.
- Neem direct contact op met een ongediertebestrijder. Deze strijd kun je namelijk niet aan zonder professionele hulp!
Zwarte rat onderzoeken met behulp van een expert
Ervaren ongediertebestrijders weten hoe de zwarte rat eruitziet, hoe deze zich gedraagt en waarom. Nodig je de expert voor de eerste keer uit, dan zal deze eerst een inspectie uitvoeren om de ernst, de oorzaak en de aard van het probleem te bepalen. Is er echt sprake van zwarte ratten? Waar zitten ze verstopt en waar komen ze op af?
Als de expert genoeg weet, kan hij een plan van aanpak opmaken waarin hij zijn oplossing en de daaraan gekoppelde kosten voor je uiteenzet. Je kunt dan beslissen of je verder gebruik maakt van zijn diensten.
Actie tegen de zwarte rat!
De bestrijder kan verschillende middelen inzetten tegen de zwarte rat. Zo kunnen er op verscheidene plekken klemmen worden ingezet. Is dat niet voldoende, dan kan de expert ook beslissen om voerkisten met vergiftigd lokaas neer te zetten. Dit mag overal, behalve in de open lucht, anders kunnen er ook andere dieren vergiftigd worden. Is het gif voor binnenshuis en heb je een kat, dan moet je de kat extra voeren met eiwitrijk voedsel, zodat de kat niet ook op het gif afkomt.
De expert controleert regelmatig de vallen en ververst eventueel het lokaas. Er kan eerst nog een lokaasproef worden uitgevoerd om te kijken of de ratten het gegeven voer wel lekker vinden. Werkt het lokaas alsnog niet, dan kan overwogen worden om het aas te vervangen door iets nieuws of de expert besluit om eventuele klemmen of voerdozen op andere plekken neer te zetten. Net zo lang tot de zwarte rat geen spoor meer achterlaat…
Zwarte rat herkend en hulp nodig?
Zwarte ratten kunnen nare ziektes verspreiden onder mensen en dieren en zorgen daarnaast voor een hoop knaagschade. Kom je de zwarte rat tegen, dan moet je vooral niet aarzelen om ons te bellen of te mailen, want wij hebben de beste expert in rattenbestrijding in huis.