Bichon Frisé: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Bichon Frisé: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Bichon Frisé is een prachtige kleine hond uit Europa met een elegant uiterlijk en een slim en vriendelijk karakter. Het is een geliefde gezelschapshond en met goede reden. De Bichon Frisé leeft al eeuwen samen met de mens en is een fantastische metgezel.

Ben jij ook zo vertederd door de Bichon Frisé en vraag jij je af of deze hond een goede match is met jou of met jouw gezin? Lees dan vooral dit artikel. Wij vertellen je graag over de herkomst van dit hondenras en over hoe je de Bichon Frisé kunt verzorgen, trainen, socialiseren en vermaken.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Bichon Frisé

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

7. Beweging en activiteit

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Bichon Frisé

Over de Bichon Frisé

InfoDe Bichon Frisé is een intelligent, leergierig, vriendelijk en sociaal hondenras
Grootte23 tot 30 cm
Gewichtvan 5 tot 8 kg
LeeftijdEen Bichon Frisé kan tot 15 jaar oud
Karaktersociaal, intelligent, leergierig, zachtaardig, pittig en aanhankelijk
Kleurdiverse kleuren mogelijk, waaronder wit, apricot en cream
Vachtzachte, krullende vacht die meestal halflang gedragen wordt
AanschafGemiddeld € 700,- tot € 1.000,-

Geschiedenis

Als je puur afgaat op de naam zou je denken dat de Bichon Frisé afkomstig is uit Frankrijk. Dit hondenras is echter terug te leiden naar Tenerife, één van de Canarische Eilanden. Daar werden de honden geïntroduceerd door Italiaanse zeelieden in de 15de eeuw. De alternatieve naam voor deze hond, Bichon Tenerife, is hier ook ontstaan.

Over de werkelijke afkomst van dit hondenras bestaan verschillende theorieën, maar er wordt aangenomen dat de geschiedenis terug gaat tot de Romeinse tijd. Bichon Frisés zouden kunnen afstammen van de Barbet, maar in het uiterlijk zijn ook duidelijk invloeden zichtbaar van de Maltezer, de Bolognezer en de Poedel. Hij is door Europa verspreid doordat hij een geliefde metgezel was van zeelieden.

Mettertijd werd de Bichon Frisé een geliefd huisdier van de Franse, Spaanse en Italiaanse adel. Deze honden zijn op diverse schilderijen uit die tijd te bewonderen. De populariteit van de Bichon Frisé is de laatste decennia weer enorm toegenomen, maar nu vooral als gezelschapsdier. Het kleine formaat, het vriendelijke karakter en het schattige uiterlijk spreekt heel veel mensen aan.

Bichon Frisé: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Bichon Frisé is een mooie verschijning, maar vertoont wel veel overeenkomsten met zowel de Bolognezer als de Maltezer. Daardoor kan het lastig zijn om deze kleine honden uit elkaar te houden. De Bichon Frisé is echter meestal net iets groter en heeft bovendien een andere vachtstructuur. De Bichon Frisé is een compacte hond met een goed gebalanceerde bouw. Zijn kop loopt ietwat spits toe, al is dit vaak niet te zien door de vacht, en hij heeft oren die langs zijn kop hangen. Zijn staart is pluizig en middellang.

Grootte

De Bichon Frisé is gemiddeld tussen de 23 en de 30 centimeter hoog. Het gewicht kan variëren tussen de 5,4 en 8,2 kilo. Omdat hij een vrij pluizige vacht kan hebben, is het gewicht en de grootte zo op het oog vaak lastig in te schatten.

Vacht

De vacht van de Bison Frisé is heel kenmerkend voor dit ras. Het is een vacht die losjes gekruld en soms zelfs pluizig is. De haren zijn zijdezacht en worden vaak halflang getrimd. De enige kleur die is toegestaan volgens de rasstandaard is wit en dit is ook direct een onderscheidende factor tussen de Bichon Frisés en andere soortgelijke hondenrassen. De vacht kan echter ook een apricot of cream kleur hebben.

Karakter

De Bichon Frisé is niet alleen zo geliefd vanwege zijn aandoenlijke uiterlijk. Hij heeft ook een zeer vriendelijk karakter. Deze honden zijn doorgaans levendig, vrolijk en extravert. Bovendien zijn ze gewend aan samenleven met mensen en zijn ze daardoor erg sociaal en aanhankelijk. Hierdoor kunnen ze ook goed overweg met kinderen.

De keerzijde van zijn sociale en aanhankelijke aard is dat de Bichon Frisé het liefst altijd in de buurt is van zijn baasje. Hij houdt er niet van om alleen te zijn en kan last krijgen van verlatingsangst. Met goede training en socialisatie kun je dit enigszins afleren. Zo leert hij dat hij veilig is, zelfs als hij even alleen wordt gelaten.

Opvoeding en socialisatie

Het is altijd belangrijk om een nieuwe hond in huis goed te trainen, of dit nu een puppy is of een volwassen hond. Door tijd te besteden aan de opvoeding en socialisatie werk je aan een goede onderlinge band en leer je direct jouw hond de regels en vaardigheden die hij nodig heeft om goed te functioneren binnen het gezin.

De Bichon Frisé is een erg intelligente en leergierige hond. Hierdoor leert hij snel en is hij vrij makkelijk te trainen. Hij kan wat speels zijn, vooral op jonge leeftijd, maar met consistente training en geduld komen jullie een heel eind. De Bichon Frisé reageert het beste op positieve bekrachtiging.

Heb je net een nieuwe Bichon Frisé pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Bichon Frisé pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

De Bichon Frisé heeft, net als andere honden, een bepaalde mate van verzorging nodig om gezond en mooi te blijven. Wat deze zorg is, kan per hond echter flink verschillen. Sommige honden hebben nauwelijks vachtzorg nodig, terwijl andere honden dagelijks intensief geborsteld moeten worden. En ook qua voeding zijn er onderling flinke verschillen.

Voeding

De Bichon Frisé is een vrij kleine hond en hierdoor heeft hij voeding nodig die past bij zijn gewicht, leeftijd en unieke behoeften. Het spreekt voor zich dat zijn voeding er anders uit zal zien dan dat van een veel grotere of actievere hond. Doe dus vooraf goed onderzoek voor je voeding aanschaft voor jouw hond.

Vachtzorg

De unieke vacht van de Bichon Frisé heeft vrij veel zorg nodig om mooi en schoon te blijven. Vuil is natuurlijk erg snel zichtbaar op een spierwitte vacht en zijn gekrulde haar kan snel klitten. Maak er daarom een gewoonte van om jouw hond dagelijks te borstelen om deze schoon en klitvrij te houden.

Het voordeel van de vacht van de Bichon Frisé is wel dat deze niet tot nauwelijks verhaard. Hierdoor is de Bichon Frisé ook goed geschikt voor mensen met een allergie voor hondenharen. Door de vacht regelmatig te borstelen, kam je de losse haren er makkelijk uit.

Is de vacht van jouw hond erg vuil of verkleurd? Dan kun je de Bichon Frisé douchen of in bad doen. Draag er wel zorg voor dat je de haren van de vacht wast met water of met een speciale hondenshampoo. Alleen dan behoud je de structuur en de glans die er van nature is.

Omdat de vacht zo onderhoudsintensief is en bovendien erg lang kan worden, kiezen veel eigenaars van Bichon Frisés ervoor om de vacht kort te houden. Door de hond regelmatig te trimmen, of te laten trimmen bij een trimsalon, ziet jouw hond er altijd goed verzorgd uit en is het onderhoud ook een stuk minder intensief.

Overige zorg

De nagels van de meeste honden slijten vanzelf tijdens het wandelen. Wanneer dit echter niet gebeurt, of niet voldoende is, is het belangrijk om de nagels zelf bij te knippen. Lange nagels kunnen namelijk voor veel overlast zorgen. Het nagels knippen van jouw hond is op zich geen moeilijke taak met de juiste tools, maar dit kun je uiteraard ook laten doen bij de trimsalon.

Vergeet ook zeker niet om het gebit van jouw hond goed schoon te houden. Ook honden kunnen last krijgen van gebitsproblemen en tandvleesproblemen en dit kan veel pijn en overlast geven. Poets dagelijks de tanden van jouw hond met een speciale hondentandpasta.

Bichon Frisé: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

Alhoewel de Bichon Frisé een vrij levendige hond is, heeft hij op dagelijkse basis niet bijzonder veel fysieke inspanning nodig om tevreden en gezond te blijven. Als je dagelijks een wandeling met jouw hond maakt van zo'n 45 minuten is het voldoende. Natuurlijk mag meer ook zeker, maar peil wel hoeveel energie jouw hond nog heeft.

De Bichon Frisé vindt het altijd leuk om tijd door te brengen met zijn baasje en is zeker geïnteresseerd in samen spelen. Hondenspelletjes en behendigheidsspellen zijn zeker de moeite waard, maar hij kan ook prima content zijn met wat leuke speeltjes in huis.

Gezondheid

Een gezonde Bichon Frisé kan tot wel 15 jaar oud worden. Helaas is dit hondenras belast met enkele vervelende erfelijke aandoeningen. Dit kan de levensduur of levenskwaliteit flink aantasten. Als baasje wil je goed op de hoogte zijn van deze ziektes, want dan kun je tijdig ingrijpen en een verergering van aandoeningen of klachten voorkomen. Gelukkig heeft de Bichon Frisé is vergelijking tot andere hondenrassen een vrij lage kans op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen, maar van onderstaande aandoeningen wil je zeker op de hoogte zijn.

Patella luxatie

De Bichon Frisé heeft kans op het ontwikkelen van patella luxatie: een aandoening aan de knieschijven waardoor er pijnklachten ontstaan en moeite kan zijn met bewegen. In ernstige gevallen kan een patella luxatie zelfs leiden tot kreupelheid.

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening die niet alleen voor kan komen bij mensen, maar ook bij honden. Veel hondenrassen hebben kans op het ontwikkelen van epilepsie, zowel aangeboren als door een ongeval of aandoening. De epilepsie kan zich uiten in toevallen waarbij de hond verkrampt of verslapt, zijn bewustzijn verliest of gedesoriënteerd raakt.

Naast deze aandoeningen hebben Bichon Frisés ook kans op het ontwikkelen van allergieën, ooraandoeningen en oogaandoeningen zoals cataract en progressieve retina atrofie.

Aanschaf en kosten

Een Bichon Frisé is een erg populaire hond en er zijn in ons land, en in andere Europese landen, diverse liefhebbers en fokkers die zich bezighouden met deze honden. Gemiddeld betaal je voor een rashond van dit hondenras zo'n € 700,- tot € 1.000,-. Laat je niet verleiden door een lagere prijs via Marktplaats of Facebook. Dit zijn namelijk vaak broodfokkers die zich niet aan de richtlijnen houden en die maar weinig respect hebben voor het ras, de rasstandaard en de stamboom van deze hond.

Onderhoudskosten

Na de aanschaf van jouw hond en de aankoop van diverse benodigdheden in huis zul je maandelijks ook kosten maken voor verzorging, voeding en vermaak. Gemiddeld ligt dit bedrag zo rond de € 40,-. Uiteraard lopen deze kosten hoger op als jullie een cursus of training volgen of regelmatig de trimsalon bezoeken. Maar beknibbel niet op deze kosten: het kan ontzettend waardevol zijn voor jullie relatie en voor het welzijn van jouw hond.

Veelgestelde vragen over de Bichon Frisé

Ben jij, na het lezen van dit artikel, ervan overtuigd geraakt dat de Bichon Frisé de perfecte hond is voor jou of voor jouw gezin? Dan vind je in deze hond een fantastische metgezel die ontroerd, vermaakt, gezelschap biedt en liefdevol is. Met de informatie in dit artikel kun jij bovendien optimaal voor jouw nieuwe huisdier zorgen. En in onderstaand overzicht bieden we nog enkele antwoorden op veelgestelde vragen van liefhebbers en eigenaars van de Bichon Frisé.

Is de Bichon Frisé een goede waakhond?

De Bichon Frisé is een lieve, zachtaardige, speelse en intelligente hond die heel veel goede kwaliteiten heeft, maar dit als waakhond misschien niet zo geschikt is. Hij is tenslotte klein van stuk, heeft een aandoenlijk uiterlijk en is bovendien erg sociaal. Dat zijn geen kenmerken van een goede waakhond.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Bichon Frisé?

De Bichon Frisé behoort tot de FCI-rasgroep 9: Gezelschapshonden.

Deze rasgroep is erg uitgebreid en divers en omvat hondenrassen als de Cavalier King Charles Spaniël, de Franse Bulldog en de Lhasa Apso.

Hoe is de Bichon Frisé in omgang met andere dieren?

De Bichon Frisé is erg sociaal, zowel in de omgang met mensen als met andere dieren. Soms zijn ze wat afwachtend, maar met goede training en socialisatie kunnen ze prima omgaan met zowel honden als andere dierensoorten.

Hoe is de Bichon Frisé in omgang met kinderen?

De Bichon Frisé kan goed overweg met zowel volwassenen als kinderen. Hij is erg vriendelijk, sociaal, geduldig en gezellig.

Het is echter wel belangrijk om jouw hond nooit alleen te laten met kinderen. Zowel kinderen als honden zijn tenslotte onvoorspelbaar.

Kan een Bichon Frisé alleen thuis worden gelaten?

De Bichon Frisé is een echte gezelschapshond en kan flink aanhankelijk zijn. Hij vindt het dan ook niet prettig om alleen gelaten te worden. Door training kun je hem hier wel aan wennen en zelfvertrouwen opbouwen, maar erg leuk zal hij het nooit vinden.

JeBichon Frisé (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeBichon Frisékunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameBichon Frisé van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Bichon Frisé puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Bichon Frisé: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5916

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.